Jacobine Melis: Gebrand op het Verleden

In 1996 werd in het hartje van Oldenzaal een kuil gevonden met honderden fragmenten gebrandschilderd glas. Het is een unieke vondst. Omdat glas wordt omgesmolten om nieuw glas te produceren, wordt het doorgaans niet vaak teruggevonden, en al helemaal niet in de enorme hoeveelheden zoals in Oldenzaal.
Jacobine Melis doet onderzoek naar dit glas, en dan met name naar de gebruikssporen op het glas. Het glas dateert tussen 1500 – 1650 na Christus, en betreft voornamelijk gebrandschilderd glas uit woonhuizen: wapenschilden en schenkingsglazen.
Haar vorderingen zijn te volgen op www.gebrandophetverleden.nl.

Paul Rouing: Herkomst Spaanse en Italiaanse troepen die in de Tachtigjarige Oorlog in Twente waren gelegerd

De Tachtigjarige Oorlog heeft van Spaanse en Italiaanse kant bewijsbare genetische sporen nagelaten in Twente. Zo leven er in de huidige tijd nog afstammelingen van de Spaanse militair Felix Davina in Twente. Maar hij was niet de enige Zuid-Europese blijver. Andere blijvers waren o.a. Bernardo Cerniago, Mario Martinengo, Gregorio Delagatte en Dominico Almes. Ook relaties (al dan niet vrijwillig) tussen Spanjaarden/Italianen en Twentse vrouwen hebben nakomelingen voortgebracht. Een voorbeeld hiervan is zeer waarschijnlijk een boerenfamilie uit De Lutte bij Oldenzaal. Deze familie heeft onmiskenbaar Y-DNA dat afkomstig moet zijn uit Spanje of Italië (en  vrij recent in Twente gekomen moet zijn). Rouing onderzoekt wat de herkomst van de Spaans/Italiaanse officieren in Twente is (hun herkomst is gemakkelijker op te sporen dan die van soldaten) en waar ze elders hebben gediend.

Jaap van Soest: Timmerman in Diepenheim

‘Timmerman in Diepenheim’ is de werktitel voor verder onderzoek naar het dagelijks leven in Diepenheim in de achttiende eeuw. Uitgangspunt is het kasboek dat een timmerman en later zijn weduwe hebben bijgehouden tussen 1770 en 1822.
Er zijn niet veel monografieën over de periode tussen het einde van de Tachtigjarige Oorlog en de negentiende eeuw, en al helemaal niet over het leven van gewone boeren en ambachtslieden in die tijd. Dat maakt het een interessant onderzoeksproject. Naar verwachting verschijnt ‘Timmerman in Diepenheim’ in 2019.