Veldstudiedag ‘Boeren en Landschapsbeheer: een zorg voor ons allen!’

Op vrijdag 21 juni heeft er een vervolg op de boekpresentatie ‘Oale Groond. Geschiedenis van het Twentse Landschap’ plaats in de vorm van een veldstudiedag. Het thema van de dag is: Boeren en Landschapsbeheer: een zorg voor ons allen! Het ochtendprogramma omvat enkele lezingen. In de middag heeft een veldexcursie per bus plaats.
De veldstudiedag heeft plaats in Droste’s Herberg in Tubbergen. Het definitieve programma wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.


Boekpresentatie ‘Oale Groond. Geschiedenis van het Twentse Landschap’

John van Zuidam signeert zijn nieuwe boek.

Op donderdagmiddag 15 november 2018 had de boekpresentatie plaats van ‘Oale Groond. Geschiedenis van het Twentse Landschap’ op Havezate Huis Brecklenkamp. Het boek is geschreven door John van Zuidam, secretaris en medeoprichter van ons Netwerk Landschap & Geschiedenis. Lees het uitgebreide verslag hier.


Veldwerkdag op Twickel, 4 april 2018

Aafke Brunt verzorgde een rondleiding door de tuin van Kasteel Twickel. (Evelyn Ligtenberg)

Op 4 april werd het Netwerk Landschap & Geschiedenis gastvrij onthaald op het archief van kasteel Twickel bij Delden. De lezingen voor deze dag werden verzorgd door archeoloog Huub Scholte Lubberink, bouwhistoricus Ben Olde Meierink en archivaris van Twickel Aafke Brunt; leden van het netwerk voor landschap & geschiedenis. De lezingen gingen over de resultaten van archeologisch onderzoek ter plaatse van kasteel Twickel (Scholte Lubberink), een blik op de verschillende bouwfases van het kasteel (Olde Meierink) en een beschrijving van de tuin en hoe deze op kaarten zichtbaar is (Brunt). Lees het uitgebreide verslag hier.


Symposium Hofhorige Erven Digitaal, 15 februari 2018

Op 15 februari 2018 is tijdens het symposium Hofhorige Erven Digitaal in Museum TwentseWelle de website Horigheid Twente gepresenteerd. De site bevat informatie over de 400 Twentse hofhorige erven vanaf de late middeleeuwen tot de opheffing van de horigheid in de eerste decennia van de 19e eeuw. De lezingen werden verzorgd door Hans Mol, Henk Woolderink, Jan Hartmann, Huub Scholte Lubberink en Luc Jehee. Lees het uitgebreide verslag hier.